Hari ini saya tidak sharing resep tapi mau sharing sedikit tentang cara menyimpan bawang merah dan bawang putih.
Hampir setiap hari masakan yang saya buat menggunakan bahan bawang-bawangan tersebut. Untuk menghemat waktu, saya menghaluskan kedua macam bawang tersebut dan saya simpan dalam kulkas.
Bahan :
- bawang putih 1/4 kg
- bawang merah 1/4 kg
dari besar 1/4 kg tersebut saya sisihkan beberapa siung. Jadi jika saya memerlukan bawang putih/merah yang hanya perlu diiris halus saya masih punya persediaan.
bawang yang hendak dihaluskan, dikupas dan dicuci bersih semuanya. Tiriskan airnya.
gorang bawang tersebut untuk memudahkan dalam proses menghaluskan. jika menggunakan blender dapat langsung dihaluskan tanpa digoreng. Jangan digoreng terlalu kering. begitu bawang berubah warna angkat. Tiriskan minyaknya dan letakkan dalam piring beralaskan kertas roti (untuk menyerap minyak yang masih ada). Haluskan bawang, masukkan dalam wadah kering, masukkan kulkas.
Leave a Reply